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BEFORE THE  

SURFACE TRANSPORTATION BOARD 

______________________________ 

STB Ex Parte 669 

INTERPRETATION OF THE TERM "CONTRACT" IN 49 U.S.C. 10709 

_____________________________ 

REPLY COMMENTS 
of 

THE NATIONAL INDUSTRIAL TRANSPORTATION LEAGUE 
 

The National Industrial Transportation League (“League”) is pleased to submit these 

Reply Comments in response to the Notice of Proposed Rulemaking served March 28, 2007.  In 

that Notice, the Board is seeking public comments on its proposal to interpret the word 

"contract" in 49 U.S.C. 10709 as embracing any "bilateral agreement" between a shipper and a 

carrier for rail transportation in which the railroad agrees to a "specific rate for a specific period 

of time in exchange for consideration from the shipper, such as a commitment to tender a 

specific amount of freight during a specific period or to make specific investments in rail 

facilities." 

In its Comments filed June 4, 2007, the League noted that greater clarity was needed in 

identifying rate offers as "contracts" or "tariffs," and that therefore the Board should clarify the 

metes and bounds of the relationship between a shipper and a carrier.  The League pointed out 

that such a clarification was particularly necessary because carriers have been issuing documents 

which on their face are labeled as "contracts," but which bear all the indicia of tariffs.  However, 

the League also noted several significant problems with the Board's proposed approach, and 
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strongly urged the Board to adopt several changes in order to clarify the rule's scope and intent; 

to avoid unnecessary restrictive features; and to insure that the rule is not circumvented.   

Specifically, the League noted that the Board's definition was ambiguous and 

substantially overbroad, since it would encompass arrangements such as minimum annual 

volume arrangements that have been treated as tariffs for decades.  Moreover, the wording of the 

Board's proposed rule did not fit easily into other situations in which contracts might be 

negotiated, such as demurrage arrangements.  The League urged the Board to consider more 

broadly and deeply the types of situations that might be covered by the proposed rule, and insure 

that the coverage is appropriate. 

The League has carefully reviewed the comments filed by the other parties in this 

proceeding.  Its review of those comments reveal several common threads.  First, a number of 

parties agree with the League that a clarification of the legal relationship between rail common 

carriers and their shippers would be useful.1  Second, virtually all parties, even those who believe 

that clarification in this area would be useful, are confused and troubled by the many 

uncertainties and ambiguities in the Board's proposed rule.  While a wide variety of uncertainties 

and problems are discussed, a number of parties indicate that the Board's proposed rule could, on 

the one hand, apparently turn many common tariff mechanisms (such as annual volume tariffs) 

into "contracts," and on the other, exclude from "contract" status a wide variety of non-rate 

arrangements.2  Third, many parties – both shippers and carriers -- question, to a greater or lesser 

degree, the Board's authority to issue a rule defining a "contract," on the grounds that the 

                                                 
1  See, e.g., CSX Transportation, Inc. ("CSXT") Comments, p. 1; Comments of E.I. DuPont de Nemours 
(DuPont") , p. 1; Comments of U.S. Clay Producers Traffic Association ("Clay Producers") , p. 3; Comments of 
Ameren Energy Fuels and Services Company ("Ameren"), p. 2. 
2  See, e.g., BNSF Railway ("BNSF") Comments, p. 3; Canadian Pacific Railway ("CP") Comments, pp. 4-5; 
Dairyland Power Cooperative ("Dairyland") Comments, p. 5; Entergy Services Inc. ("Entergy") Comments, p. 9; 
Western Coal Traffic League ("WCTL") Comments, p. 18 et seq. 
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existence and terms of a contract is a matter for the courts and state law.3  Fourth, many parties – 

both shippers and carriers -- believe that the Board does have the authority to define a "tariff."4 

I. THE BOARD SHOULD REVISE ITS PROPOSAL AS ADVOCATED IN THE JOINT 
REPLY COMMENTS, AND RE-NOTICE THIS PROCEEDING 

In view of these commonalities, the League has combined with several other commenters 

to submit "Joint Reply Comments" to the Board.  These Joint Reply Comments, which are in the 

nature of a brief "Statement of Principles," urge the Board to take a different tack in this case, 

and to reconsider and think through more clearly the meaning and implications of its proposal.   

As emphasized in the Joint Reply Comments, the League strongly believes that shippers 

and carriers need more clarity as to what is, or is not, a common carrier relationship as distinct 

from a contractual relationship.  The need for clarity has arisen particularly as carriers have 

developed more varied "hybrid" mechanisms.  Indeed, the comments filed in this proceeding 

have confirmed the accuracy of the League's opening comments, that carriers, in addition to 

developing KCPL-type "tariffs that look like contracts", are also developing highly ambiguous 

arrangements that are labeled "contracts" but that have all the earmarks of a tariff.  Arkansas 

Electric Cooperative Corporation ("AECC"), for example, reports on the existence of "non-

signatory contracts" that appear designed to "self-exempt" a carrier and evade regulatory 

scrutiny.  AECC Comments, p. 8.  The Clay Producers comment on the same phenomenon.  Clay 

Producers' Comments, p. 2.  CSXT freely concedes that it has developed "Private Price 

Quotations" that it considers to be contracts, even though they do not require the shipper to 

transport a single carload of freight, make any investments, or in fact make any commitment of 

                                                 
3  See, e.g., ,Ameren Comments, p. 5; AECC Comment, p. 3; Association of American Railroad ("AAR") 
Comments, p. 3; CP Comments, pp. 3-4; CSXT Comments, p. 5; Dairyland Comments, p. 6; Entergy Comments, p. 
8; Norfolk Southern Railroad Company ("NS") Comments, pp. 4-6; WCTL Comments, pp. 15-17. 
4  See, e.g., Ameren Comments, p. 6; CSXT Comments, p. 17; Dairyland Comments, p. 6; NS Comments, p. 
8; WCTL Comments, p. 27.  
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any kind whatsoever.  CSXT Comments, pp. 6-7.  These "PPQs" appear to be indistinguishable 

from tariff rates.  NS concedes that it has a similar program, called "NSSCs", or "signatureless 

contracts."  NS Comments, p. 3.  DuPont reports that the arrangements that it has seen allow the 

carrier to change the rate on 30 days' notice, are otherwise governed by published tariffs, and are 

accepted by tendering traffic, with no commitment to tender any volume of traffic.  DuPont 

Comments, p. 2.  Union Pacific Railroad Company ("UP") similarly indicates that it has 

"unilateral" contract arrangements which are "accepted" simply be tendering traffic, which 

contain no other commitments, but which can be unilaterally cancelled by UP on just 30 days' 

notice.  UP Comments, pp. 12-13.  Entergy correctly notes that the "hybrid pricing" vehicles 

being developed by carriers appear to be crafted to allow carriers the "maximum flexibility to 

fend off any review by either the STB or the courts."  Entergy Comments, p. 10.  The Board 

should not permit such unilateral attempts to evade its regulatory jurisdiction. 

Given this uncertain landscape, the League disagrees with those parties who suggest that 

there is no need for the Board to better define the relationship between shippers and carriers.5  

More clarity is needed.  Moreover, the League strongly believes that rail transportation contracts 

should be the product of negotiation and agreement between shippers and carriers, and that 

contracts under Section 10709 should result in an exchange of mutual promises  The League 

agrees with the Association of American Railroads that the Board should not stifle innovative 

developments between shippers and carriers, see AAR Comments, p. 3, but the League also 

believes that the Board should insure that contracts are the product of an agreement between 

shippers and carriers, and are not simply a unilateral offering by the carrier.  Carriers should not 

be able to "self-exempt"6 by imposing documents on shippers that are in reality in the nature of 

                                                 
5  See, e.g., CP Comments, p. 2. 
6  See, AECC Comments, p. 5. 
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"a holding out to the public to provide specified transportation services for a given price that a 

shipper accepts by tendering traffic,"7 and calling such documents "contracts" exempt from 

regulatory scrutiny. 

The Joint Reply Comments note that, instead of trying to define a "contract," the sounder, 

more legally defensible approach would be for the Board to define what is a common carrier 

tariff, a matter that is clearly within the jurisdiction and legal authority of the Board.  The Joint 

Reply Comments recommend for the Board's consideration a definition of a "tariff," which 

would be defined as a "unilateral offering" by a rail carrier or carriers of rates, charges, 

conditions or service terms.  A "unilateral offering" would be one that could be used or accepted 

by tendering, or stating an intent to tender, traffic to the carrier.   

Several points should be noted.  The definition of a "tariff" suggested in the Joint Reply 

comments is, and should be, broad.  In this respect, the League agrees with BNSF that the Board 

should not seek to discourage or artificially preclude public common carrier pricing.  BNSF 

Comment, p. 2; see also, UP Comments, p. 10.  Indeed, BNSF correctly notes that "publicly 

available common carrier rates subject to regulatory oversight have always been a central feature 

of railroad pricing," and that common carrier rates "can benefit shippers and the public" by 

facilitating efficient competitive markets.  Id. 

The proposed Joint Reply Comment definition of common carriers rates would 

encompass such common tariff offerings as traditional annual volume rates, COTS, etc., which 

are unilateral offerings by the rail carrier.  See, e.g., Coal to New York Harbor Area, 311 I.C.C. 

355 (1960).  Tariffs could, under the proposed definition and as supported by long precedent, 

contain conditions on their use, such as a minimum volume requirement to qualify for the rate 

stated in the tariff, which if not satisfied, a different rate would apply.  Id.  Other conditions, such 
                                                 
7  See Notice, p. 4. 
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as notification requirements or force majeure provisions that are common in tariffs, would 

similarly not transform a unilateral offering by a carrier into a contract.  See, UP Comments, pp. 

6-7.  Of course if, instead of a unilateral offering, an exchange contained mutual promises by the 

shipper and the carrier, such a document might be a contract, but that question would be one for 

the courts and state law.   

The proposed definition of a tariff would encompass all arrangements that could be used 

or accepted by tendering, or stating an intent to tender, traffic to the carrier.  The "used or 

accepted" and "intent to tender" language would clarify that an inquiry by a shipper of the carrier 

for a rate and service terms, or a notice from the shipper that traffic is available to the carrier, or 

similar actions, would not transform a unilateral offering by the carrier into a contract between 

the parties.   

Finally, a shipper's use of such a tariff, as conditioned, would not, without more, 

transform an minimum annual volume tariff into a contract.  Mere use of a unilateral offering 

does not and should not make a tariff "bilateral" and therefore a "contract" under the proposed 

Joint Reply Comment definition.  The League strongly agrees that the Board should clarify that 

matter in any rule.  See, NGFA Comments, p. 7.8  Thus, the proposed definition notes that 

"[t]ariffs cannot be used to form a contract under Section 10709."  Of course, tariff provisions 

may be incorporated into contracts by agreement of the parties, but the suggested rule indicates 

that tariffs by themselves should not form contracts under Section 10709. 

The League strongly urges the Board, in view of the points stated in the Joint Reply 

Comments, to revise its approach in line with the suggestions in the Joint Reply Comments. 

 

                                                 
8  The Joint Reply Comments note that common carrier transportation as evidenced in bills of lading is a type 
of "contract, but that it is also clear that the mere use of a bill of lading does not create a Section 10709 contract.  
See also, AECC Comments, p. 4; CSXT Comments, p. 10, fn. 8. 
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II. OTHER REPLY COMMENTS 

In addition to the comments above, the League would like to address a few other specific 

points raised in the opening Comments of several parties. 

As noted above, CSXT notes the Board's desire to clarify the distinction between public 

tariffs and Section 10709 contracts in order to reduce the potential for confusion and uncertainty.  

CSXT Comments, p. 1.  Like other parties, CSXT has problems with the definition proposed by 

the Board, and CSXT suggests three possible approaches that the Board might use to address its 

concerns.   

The League agrees with CSXT that the Board's proposed definition poses uncertainties 

and problems, but does not agree with a number of the solutions advanced by the carrier.  CSXT 

suggests that the Board could establish a rule that all non-public price mechanisms that quote a 

specific rate for a specific customer will be deemed contracts for Section 10709 purposes, 

regardless of structure.  CSXT Comments, p. 14, 15-16.  But such a rule would be both too 

narrow and far too broad.  The CSXT proposal is too narrow because, as BNSF correctly points 

out, contracts may be formed even if they are not confidential, and there is no statutory 

requirement for contract confidentiality.  BNSF Comments, pp. 3-4.  But the CSXT proposal 

would also be far too broad.  Tariffs can effectively apply to a single shipper (for example, a 

utility shipping coal between two named points).  Indeed, tariffs can apply even to named 

shippers.  Rates for a Named Shipper or Receiver, 367 I.C.C. 959 (1984).  Moreover, as a policy 

matter, "signatureless" contracts, or other unilateral offers, should not be "deemed" contracts.  

Additionally, the CSXT proposal, to define a contract by "deeming" that certain kinds of 

documents are contracts, is flatly inconsistent with numerous commenters who note that the 

courts, and not the Board, have the jurisdiction to determine the existence and terms of a 

"contract."  See, e.g., NS Comments, p.p. 4-6; CP Comments, p. 3.   
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CSXT also suggests that the Board could forbid public tariffs that are stated to be 

effective for a specific duration or a specific period of time.  CSXT Comments, p. 17.  While the 

League believes that the Board could and should more clearly define common carrier tariffs as 

set forth in the Joint Reply Comments, CSXTs proposed tariff solution, which would define a 

tariff by its content rather than its structure, would be inconsistent with 40 U.S.C. 10701(c) and 

sound public policy.   

Indeed, the League does not believe that the distinction advanced by CSXT, between 

"public prices  . .  made available to any and all customers" and "private pricing agreements  . .  

made available to specific individual customers," see CSXT Comments, p. 13, is either a lawful 

or sound basis upon which to distinguish between common carrier tariffs and contracts.  As 

noted above, BNSF correctly notes that contracts may be public.  BNSF Comments, pp. 3-4.  As 

noted above, common carrier tariffs may apply to a single shipper or even to a named shipper.9  

Indeed, UP argues that its Circular 111 is "valid common carrier pricing document that does not 

reveal prices publicly," a position at odds with the "public" versus "private" distinction advanced 

by CSXT.  UP Comments, p. 11.   

Norfolk Southern, like a number of other parties and like the Joint Reply Commenters, 

indicates that the Board should focus on pricing authorities that are within its jurisdiction – 

tariffs – rather than on contracts.  See, NS Comments, pp. 8-13.  However, NS would have the 

Board limit its inquiry solely to "what is required of a railroad when a customer formally 

requests a common carrier rate . . . ."  NS Comments, p. 8.  The League respectfully believes that 

                                                 
9  It should be noted that there is a distinction in the statute between Section 11101(b), the statutory provision 
applicable to common carrier rates which states that a rail carrier must "provided to any person, on request, the 
carrier's rates and other service terms"; and Section 11101(d), the statutory provision applicable to agricultural 
common carrier rates, in which the carrier must, in addition to the requirements in Section 11101(b), "publish, make 
available and retain for public inspection . . ."  49 U.S.C. 11101(d).  The difference in statutory wording can be 
argued to mean that ordinary (i.e., non-agricultural) common carrier rates need not be published, made available, 
and retained for public inspection. 
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such a limited inquiry would not meet the needs of either the Board or the transportation 

community.  The problem faced by the Board and the shipping public is not uncertainty in the 

case when a shipper makes a formal request for a tariff.  Rather, it is the pervasive, ongoing 

uncertainty and confusion over the status and legal effect of rate and service offerings in the 

absence of a formal request – the legal nature and effect of day-to-day, business-to-business 

exchanges for transportation rates and service, which the Board needs to clarify for both 

legal/jurisdictional and business reasons. 

III. CONCLUSION 

The League appreciates this opportunity to present its views to the Board on this 

important matter. 

Respectfully submitted, 

The National Industrial Transportation League 
1700 North Moore Street 
Arlington, VA  
 
 
By its attorneys: 
/s/ Nicholas J. DiMichael  
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