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SURFACE TRANSPORTATION BOARD
Washington, DC 20423

)
In the Matter of: )

)
INTERPRETATION OF THE TERM ) STB Ex Parte No. 669
“CONTRACT” IN 49 U.S.C. 10709 )

)

)

REPLY COMMENTS OF

ARKANSAS ELECTRIC COOPERATIVE CORPORATION

Arkansas Electric Cooperative Corporation (“AECC”) respectfully submits these
Reply Comments in the rulemaking initiated by the Board regarding the definition of
“contract” under 49 U.S.C. § 10709 and the regulatory treatment of railroad tariffs which
contain term and volume commitments such as those found in the western railroads’

multi-tier rate offerings for the movement of Powder River Basin coal.!

I. REPLY COMMENTS

In its opening comments, AECC expressed its concern that the proposed contract
definition could allow the railroads unilaterally to preclude shippers from having the
ability to seek remedial measures from the Board by the manner in which they structure
their tariff offerings. AECC asked the Board to terminate the proceeding without
adoption of a rule defining contracts and to reaffirm well established and long standing

existing law that the courts are the appropriate forum to adjudicate whether a contract

72 Fed. Reg. 16316 (Apr. 4, 2007) (“Decision™).



exists, that the intent of the parties is a governing factor in determining whether a contract
exists, and that common carrier rates may incorporate volume and term conditions.

The Class I railroads uniformly, in one fashion or another, urge the Board to
forego the proposed definition of a rail transportation contract and to terminate this
proceeding. While they do so from a different perspective than AECC, namely that the
proposal would interfere with their marketing and pricing flexibility, each of the Class I
railroads finds utility in special tariff offerings containing some nature of specific
conditions in some form.?

Several of the Class I railroads suggest alternatives to the Board. For example,
CP and CSX suggest that the Board define terms that could not be in a common carrier
tariff, such as volume or term commitments. As other of the railroads and shippers point
out, however, such terms have been recognized as legitimate common carrier offerings in
agency decisions dating back over decades. Moreover, such a prohibition would interfere
with the pricing flexibility provided by Section 10701(c) of the Act.

If the Board wishes to adopt a rule, the Board should adopt the definition of
“common carrier tariff” set forth in the Joint Reply Comments of AECC and other
shipper interests reiterating the legal standard as to what constitutes a “tariff,” a matter
unquestionably within the Board’s jurisdiction. While tariffs may be, and commonly are

to some extent, incorporated into contracts entered into under Section 10709, tariffs by

2 Several of the railroads mention their use of “non-signatory contracts.” While a transportation contract
need not be executed by both parties to be enforceable, unless so required under the Stature of Frauds of the
governing jurisdiction, absent a meeting of the minds of the parties on the terms of the transportation
service the mere act of shipping under the terms, as discussed at p. 8 and n. 21of AECC’s opening
comments, does not constitute a contract under Section 10709 of the Act. Section 11101(b) of the Act
requires common carriers by rail to provide rates and service terms upon a request. Thus, without more,
e.g., the negotiation of terms and acceptance by the shipper to evidence a meeting of the minds required to
form a contract, the mere act of shipping does not serve to distinguish acceptance of a “non-signatory
contract” from the shipper’s use of the railroad’s common carrier service.



themselves should not be considered to be contracts, nor does tendering traffic subject to
a tariff rate turn the tariff into a contract.

It has been suggested in some quarters that whether the rates and terms are public
may serve to determine whether a document is a tariff or a contract. Such a consideration
must be qualified, however. If the terms are confidential by agreement of the parties, that
could be considered evidence of a contract. If the terms are confidential by virtue that the
carrier unilaterally has decided not to release the rate information, that should not affect
whether the service is a common or contract carrier offering since the shipper is not part
of that decision. This is another instance where the carrier should not be allowed, by its
unilateral action, to affect whether a service is common or contract carriage. A carrier
which refuses to disclose tariff information in violation of Section 11101(b) of the Act is
subject to enforcement by the Board, but that carrier’s decision should not serve to
deprive the shipper of its statutory rights to secure an adjudication of the reasonableness
of the carrier’s rates and terms of service.

AECC recognizes the utility and desirability of maintaining rates and terms of
service as confidential; however, the way to accomplish that objective is to enter into a
transportation contract pursuant to Section 10709 of the Act. The mere fact that a service
offering is considered a contract service does not by itself make the terms confidential in
that Section 10709 does not address confidentiality.> Only an agreement of the parties
can serve to make the terms of transportation service confidential.

The shipper parties generally also oppose adoption of the proposed rule. Even

those that would find some utility in having a rule of some nature have issues with the

* Section 10709(d)(1) requires the filing with the Board of a summary of non-confidential information for
contracts for the transportation of agricultural commodities. Even that provision does not prohibit the
disclosure of confidential terms.



rule proposed. As reflected in the comments of the ten shipper parties, as well as those of
the six railroad parties, any attempt to write a rule brings new issues and new concerns.
The question of whether a contract has been formed is a factual issue which needs to be
adjudicated on its particular circumstances, and no rule (with manageable complexity)
can serve to define what constitutes a contract in all circumstances. As observed by at
least one party to this proceeding, scholars have written books about the definition and
legal concepts of the term “contract.” This cannot be achieved in a mere 67 words as
proposed by the Board.

WHEREFORE, THE PREMISES CONSIDERED, Arkansas Electric
Cooperative Corporation respectfully requests the Surface Transportation Board to
terminate this proceeding without amendment of the Board’s rules, or alternatively to
issue a further Notice of Proposed Rulemaking to consider adoption of the definition of
“common carrier tariff” as proposed in the Joint Reply Comments of AECC and other

shipper interests.
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* See Comments of Norfolk Southern Railway Company at p. 3 (June 4, 2007).



